Pek çok insanın dişlerindeki çapraşıklıklar ve çene kemiğindeki yapısal bozukluklar yüzünden kendine güvensizlik ve aşağılık komplexi gibi psikolojik sorunlarla karşılaştığı bir gerçektir. Tıbbi açıdan değerlendirildiğinde de çapraşık dişlere sahip kişilerde arayüz çürüklerinde artış gözlenmekte, kişi nekadar iyi ağız bakımı yapsa bile diş plağının yeterince uzaklaştırılamadığı, diş etinde şişlik ve kanama olduğu görülmektedir. Daha ileri çapraşıklık ve alt üst çene kemiğini kapsayan ortodontik problemlerde, kişinin çiğneme problemleri ve çene ekleminde ağrı problemleri yaşaması olasıdır. Tüm bu sözü edilen problemler ortodontik tedavi ile giderilebilir.
Sadece dişlerde çapraşıklık veya aralanmalar varsa, ortodontik tedavi her yaşta yapılabilir. Yaş sınırlaması yoktur. Şayet problem çapraşıklıklarla birlikte çeneler arası ilişkilerdeki sapmaları da içeriyorsa ve kişinin profilinde de bozukluk varsa tedavi genelleme olarak 9-14 yaşları arasında yapılmalıdır. Tedavi süreci, hastanın problemi ve yaşına göre 3 ay ile 30 ay arasında sürer.
Genellikle yetişkin bireyler ortodontik tedaviye, uzun süre dişler üzerinde braketlerle yaşamak zorunda olacakları korkusuyla pek yanaşmamaktadırlar. Fakat diş rengideki porselenden yapılan braketler, estetik problemi büyük ölçüde çözmektedir. Yine günümüzde ortodontik diş hekimliğine yeni katılan, braket yerine seffaf elastik plaklar kullanarak ortodontik problemleri gideren e-Cligner adı verilen bir sistem mevcuttur. Bu sistem, hastaların, tedavi süresince estetik problem yaşamayacakları için daha şimdiden dikkatini çeken bir tedavi şekli olmuştur.
Ortodontide Şeffaf Plak Tedavisi(Aligner-Invisalign)
Kişinin ağzından alınan ölçümler, bilgisayarla özel olarak hesaplanır ve tedavi süresinde kullanılacak belirli sayıda şeffaf plak üretilir. Bu plakları ortalama 20 saat kullanarak, dişlerin düzelmesi sağlanır.